new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Anton Mathias Jenssen (1818 - 1895) | by Trondheim byarkiv
Back to photostream

Anton Mathias Jenssen (1818 - 1895)

Format: Fotopositiv

Dato / Date: Ukjent (før 1895)

Fotograf / Photographer: Ukjent

Sted / Place: Trondheim

Oppdatert / Update: 23.10.2015 [lenke til Wikipedia]

 

Wikipedia: Anton Mathias Jenssen (1818 - 1895)

 

Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim

Arkivreferanse / Archive reference: Tor.H41.B39.F2864

 

Merknad: Baksiden av bildet har påskrevet henvisning til boken Trondheim Bys Historie, bind 3, side 382.

 

Konsul Anton Mathias Jenssen (f. 1. februar 1818, død 10. oktober 1895) var konsul H. P. Jenssens og hustru Caroline Moses's eneste barn. Som fremtidig chef for det store handelshus hadde Anton Jenssen i sine yngre år ved lengere studium i utlandet tilegnet sig en meget allsidig utdannelse og var en fremragende sprogmann. Han kunde således perfekt tysk, engelsk, spansk og portugisisk. Anton M. Jenssen trådte allerede i femtiårene inn som kompagnon i Jenssen & Co. og blev eneinnehaver i 1868.

 

Av de historiske papirer fremgår går at Jenssen & Co. fortsatte fremdeles med utvide å sine forretninger på utlandet, man ser således at firmaets stadig økedes (herom senere). Man får inntrykk av at Anton M. Jenssen fortsatte med å lede Jenssen & Co. med samme klokskap og efter samme prinsipper som faren, for selv i krakårene da store handelshus blev ruinert og gamle formuer forsvant, øket Jenssen & Co. sin formue. Nettop i de år Anton M. Jenssen trådte inn i Trondhjems forretningsliv, var det likesom en ny tid som meldte sin ankomst. Forretningslivet trengte nye og moderne organer som diskontobanker, forsikringsselskaper etc. og Trondhjem stod for tur til få den slags organer. Jenssen med alle sine impulser fra forretningslivet i utlandet viste sig i besiddelse av alle forutsetninger til å delta i ledelsen for de nye institusjoner, og av den grunn blev det i hoieste grad lagt beslag på hans initiativ og evner. Han var således med og oprettet Privatbanken i Trondhjem i 1859 og blev innvalgt i den første direksjon og fortsatte som direksjonsmedlem i en rekke av år.

 

I 1863 var Jenssen med og oprettet Trondhjems Brandforsikringsselskab og blev også der innvalgt i den første direksjon og som direksjonsmedlem så lenge han levet. Var direksjonsformann i 10 år. Anton Jenssen var medlem av Norges Banks representantskap i 24 år og i flere år medlem av direksjonen i Trondhjcms Sparebank. Han var yderligere direksjonsmedlem i flere større private bedrifter, således i Nordenfjeldske Dampskibsselskab og Selbo Kobberverk. Han innehadde også stillingen som børskommisjonær i Trondhjem i 40 år.

 

Anton Jenssen omtales som en stille, tilbaketrukken mann, som gjerne vilde undgå å delta i det offentlige liv. Han omtales også spesielt som en meget hjelpsom mann og mange hadde meget takke ham for. Konsul Anton M. Jenssen var gift 2 ganger, første gang med Hanna Richter. I dette ekteskap hadde Jenssen 5 barn: Konsul og rittmester Hans Peter Jenssen II, fru konsul Lundgreen (Sofie Jenssen 1846-), fru general Klingenberg (Caroline Jenssen (30.9.1845-) , Oslo, Konsul Anton Jenssen jr. og fru lagmann Lindboe (Hanna Jenssen 18.6.1850-).

Kilde: WikiStrinda.

  

Anton Mathias Jenssen ble født den 1 februar 1818. Han var sønn av Hans Peter Jenssen og Caroline Benedicte Moses. Anton Mathias Jenssen giftet seg med Johanna Katharina Richter, datter av Andreas Boghart Richter og Elen Sofie Bernhoft, den 16 september 1844. Anton Mathias Jenssen giftet seg med Caroline Birgitte Nordrum den 18 august 1855. Anton Mathias Jenssen døde den 10 oktober 1895 i en alder av 77.

 

Tekst hentet fra:

vestraat.net/iea-o/p163.htm#i6767

3,995 views
0 faves
0 comments
Taken on July 29, 2008