new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Mellotron M400S | by rockheim
Back to photostream

Mellotron M400S

Byggeår: 1973

Bånd: 3/8’’ bånd med tre spor

35 tangenter, 35 lydbånd, 35 magnetiske hoder

 

Mellotron M400 var produsenten Streetly Electronics mest suksessfulle instrument. Modellen veide mindre og mekanikken var enklere enn på de tidligere utgavene. Viktig var også mulighetene for selv å kunne endre båndene for nye lyder.

 

Mellotronen som er vist i utstillingen har blitt brukt av musikere i over 35 år, fra band som Four Jets til Motorpsycho. Instrumentet kan blant annet høres på sistnevntes album Demon Box og Timothy’s Monster.

 

Mellotron er basert på teknologi oppfunnet av Harry Chamberlin. Instrumentet kan regnes som en mekanisk forløper til dagens sampler. Hver tangent spiller av en tape med innspilte enkelttoner fra fioliner, cello eller fløyter. Lydene kan velges separat eller to instrumentgrupper i kombinasjon. Hvert opptak varer i åtte sekund. Man må slippe opp tangenten og sette den an på nytt for å spille av båndet en gang til.

 

På 1970-tallet tas Mellotron i bruk av band i flere ulike sjangre. Mellotronens store lydbibliotek gjorde den for eksempel optimal for gruppa Red Fox liveversjoner av Beethovens 5. symfoni i discoformat.

 

Mange progrockband omfavnet mellotronen. Kombinert med instrumenter som Mini-Moog, Hohner Clavinet, String Ensemble og Fender Rhodes El-piano bidro Mellotron til lydbildet fra band som Popol Vuh.

1,230 views
2 faves
0 comments
Taken on April 29, 2010