new icn messageflickr-free-ic3d pan white

Chop chop day....

Miljoenen moslims over de hele wereld vieren het offerfeest (Eid-al-Adha). In de hele wereld werden schapen, koeien en kamelen geslacht ter gelegenheid van het offerfeest. Het herinnert aan het offer dat God van Abraham vroeg om zijn enige zoon Ismail (in de bijbel Isaak) te offeren.Een schaap op krediet

In heel Marokko zijn zo'n 4 miljoen schapen over de kling gejaagd. Het feest zal de rest van de week duren. Op de eerste dag wordt het schaap gedood en uit elkaar gehaald. Er worden brochettes (barbecuespiesjes) gegeten van lever met stukjes vet. Op de tweede dag kunnen de andere delen van het schaap worden gegeten. De kop is favoriet. Moukh is een gerecht dat wordt gemaakt van de hersenen. Vaak komt er ook een schaal op tafel met onder meer de tong en de ogen. Een delicatesse die ik graag aan mij voorbij laat gaan is het afkluiven van de kaken. Aan de waslijnen op dakterrassen en balkons zie je de dagen na het feest reepjes schapenvlees hangen. Die worden gedroogd en vormen later samen met schapenvet het ingredient voor khlii, een smaakmaker voor tajines.

Naast de hele sfeer van de dagen van voorbereiding, die misschien wel vergelijkbaar is met de drukke dagen voor Kerst in Nederland, zijn dat de leuke dingen van het schapenfeest - voor niet-vegetariërs dan.

2,236 views
3 faves
45 comments
Taken on November 17, 2010