new icn messageflickr-free-ic3d pan white
De goudwanggibbon (Nomascus gabriellae) | by eric zijn fotoos
Back to photostream

De goudwanggibbon (Nomascus gabriellae)

De goudwanggibbon (Nomascus gabriellae) komt uit Laos, Cambodja en Vietnam. Daar leeft hij in primair tropisch regenwoud, met hoge bomen en een groene ondergrond.

 

Hij eet het liefst fruit en bladeren. De gibbon gebruikt zijn armen om door de bomen te slingeren op zoek naar voedsel.

 

De goudwanggibbon zingt. Net als andere soorten gibbons heeft deze soort zijn eigen unieke lied. Normaal is het het mannetje dat dit lied begint, en haakt het vrouwtje later in. Dit doen ze om hun band te versterken en om anderen te laten weten dat ze een paartje zijn. Ook laten ze zo weten wat hun territorium is. Nadat het vrouwtje is gestopt met zingen, eindigt het mannetje het lied.

 

Gibbons kunnen snelheden van 56 kilometer per uur per bereiken als zij van tak naar tak slingeren, waarbij ze zo'n 15 meter afleggen. Ook kunnen ze sprongen tot 8 meter maken en rechtop lopen. Het zijn de snelste niet-vliegende dieren die in bomen leven.

 

Een pasgeboren goudwanggibbon heeft een heldergele vacht. In een paar maanden verkleurt dit naar zwart, maar de wangen blijven geel. Mannetjes behouden deze kleur als ze volwassen zijn. Bij vrouwtjes verkleurt de vacht in de pubertijd naar geelachtig wit. Goudwanggibbons worden ongeveer 50 jaar oud

 

 

De oudste dierentuin van Nederland, in hartje Amsterdam……Artis

3,526 views
252 faves
104 comments
Taken on April 6, 2018