new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Arriva 10327+10231, Barrahûs | by Björn Nielsen
Back to photostream

Arriva 10327+10231, Barrahûs

Arriva heeft in 2017 de aanbesteding van de treinconcessie Noordelijke Nevenlijnen gewonnen. Arriva was enige inschrijver maar voldeed wel aan de eisen van beide opdrachtgevers, de provincie Groningen en Friesland. De concessie zal op 13 december 2020 van start gaan met een aanzienlijke uitbreiding en verbetering van de dienstregeling.

 

Zo zal er een tweede sneltrein per uur Groningen-Leeuwarden gaan rijden. Rijdt de trein Groningen-Roodeschool elk half uur door naar de Eemshaven, wordt Leeuwarden-Harlingen een strakke halfuursdrgl en komen er op Leeuwarden-Stavoren meer ritten in de spits en avonduren. Op termijn, zodra het hoofdstation van Groningen z'n metamorfose heeft ondergaan, zullen in Groningen de treindiensten op elkaar doorrijden.

 

Ten behoeve van de uitbreiding van het aantal treinritten zijn 18 WINK-treinen bij Stadler besteld. Hiervan zijn de eerste drie inmiddels in Nederland voor testritten. Alle bestaande 51 GTW's krijgen een Refit in Blerick (technisch) alsmede een folie- en corosiebehandeling in Winterswijk. Alle treinstellen krijgen de frisse groenblauwe huisstijl.

 

Op 14 juni 2020 werden de eerste twee treinstellen overgebracht van Winterswijk naar Leeuwarden. Het transport vertrok voor zondagse begrippen ernstig vroeg uit de Achterhoek en bij aankomst in Friesland was dat gevoel nog steeds zo. De 10327 en 10231 passeren hier buurtschap Barrahûs, slechts enkele kilometers voor de Friese hoofdstad.

1,797 views
44 faves
2 comments
Taken on June 14, 2020