new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Strukton 303008, Leeuwarden | by Björn Nielsen
Back to photostream

Strukton 303008, Leeuwarden

In het weekend van 18 en 19 april is het baanvak Leeuwarden-Harlingen Haven buiten dienst vanwege werkzaamheden aan het spoor. Strukton kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag naar Friesland met een robeltrein of spoorstaaftransporttrein. In de nacht werden op een aantal locaties in Harlingen en Franeker spoorstaven gelost ten behoeve van spoorvernieuwingswerkzaamheden.

 

Een robeltrein is een werktrein voor het vervoer van langgelaste spoorstaven. Deze trein is ontworpen om rails snel en vrij van schade te laden, te vervoeren en te lossen. De trein heeft een eigen laad- en lossysteem voor gebruik langs de spoorbaan. Het ontwerp is er op gericht dat de rails niet zullen kantelen of te ver doorbuigen. Wanneer een beladen Robeltrein door een boog rijdt, of over een afbuigend wissel, buigen de geladen rails met de trein mee.

 

Na gedane arbeid vertrok het geheel terug naar Leeuwarden. Nadat de lok is omgelopen werd met zo'n 45 minuten vertraging uit de Friese hoofdstad naar Crailoo vertrokken, ditmaal via Maarn Goederen. De opname toont dieselloc 303008, met de bijnaam Danique, met de lege robeltrein net buiten Leeuwarden.

1,988 views
58 faves
2 comments
Taken on April 18, 2020