new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Railexperts 9901, Wirdum | by Björn Nielsen
Back to photostream

Railexperts 9901, Wirdum

Van 27 februari tot 11 maart werden in opdracht van de provincie Groningen door Arriva, Alstom, ProRail, Engie en onderzoeksbureau DEKRA tussen Leeuwarden en Groningen uitgebreide testritten gereden met een waterstoftrein. Hiervoor was iLint 654 102 van vervoerder EVB, die wel vaker wordt uitgeleend voor test- dan wel presentatieritten, speciaal naar Leeuwarden gehaald.

 

Elke nacht werd twee keer vanuit de Friese hoofdstad naar Groningen gereden om zo de verschillende karakteristieken van snel- en stoptrein te kunnen testen. Na een kleine week is men tot de conclusie gekomen dat de testritten succesvol zijn verlopen. Vervoerders Railexperts (in Nederland) en RailAdventure (in Duitsland) werden vervolgens gevraagd het transport terug naar Duitsland te gaan plannen.

 

Omdat de iLint niet zomaar achter een locomotief kan worden overgebracht worden koppelwagens gebruikt waartussen dan de trein wordt ingeklemd. Terwijl op 26 februari nog een aantal Railadventure schuifwandwagens werden gebruikt zijn voor het transport terug naar Duitsland vier voormalige bagagerijtuigen meegenomen die zullen gaan dienen als koppelrijtuig.

 

Op 10 maart is de 9901 van Railexperts met vier rijtuigen onderweg als trein 13486 van Bad Bentheim naar Leeuwarden en passeert hier bij het dorp Wirdum, slechts enkele kilometers voor de Friese hoofdstad. In tegenstelling tot de aanvoerrit is dieselloc 2454 nu niet meegenomen. Na de laatste testritten van komende nacht blijft de iLint onder de draad staan zodat Railexperts eenvoudiger de trein kan in kan rangeren.

2,424 views
61 faves
3 comments
Taken on March 10, 2020