WineRi 2019.
Centralno mjesto promocije Kvarnerskih autohtonih sorti

WineRi 2019. – En primeur Žlahtine, Jarbole i Kastafske belice

„Trs je naš“, slogan je 3. međunarodnog eno – gastro festivala WineRi 2019. koji je održan 8. – 9. ožujka od 13:00 do 19:00 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka (Guvernerova palača, Muzejski trg 1) i okupio je između ostalog i gotovo sve proizvođače autohtonih sorti Kvarnera kao svojevrstan En primeur Žlahtine, Jarbole i Kastafske belice.

Na festivalu predstavilo se 67 izlagača s više od 250 etiketa vina iz Hrvatske, Makedonije, Srbije i Slovenije, dok je Primorsko – goransku županiju predstavljlo 18 izlagača. Među izlagačima su se našli i 6 proizvođača rakija i likera, 6 proizvođača hrane (sireva, maslinovog ulja i suhomesnatih proizvoda), 2 proizvođača ukrasa od drva i recikliranog papira, 2 proizvođača kraft pive i 1 proizvođač čokolade te 50 vinara.

Festival, kao i oni 2017. i 2018., je imao humanitarni karakter te su svi izlagači donirali svoje proizvode, koje su posjetitelji otkupljivali za simboličnih 50,00 kuna što se doniratlo pazinskoj udruzi Hoću – mogu za rad s djecom s posebnim potrebama koristeći vojta terapiju.

U sklopu festivala održano je 8 stručnih radionica a predstavili su se i UNESCOm zaštićeni Zvončari - grobnički dondolaši i Bakarski baškot. Radionice Vođenje ljubavi vinom, Jarbola? Belica? Ča j' to?, Rosei Istre i Kvarnera, Vino i kino, Pjenušavi Kvarner, Vinski Indiana Jones i finalna En Primeur Žlahtine su privukle mnogo sudionika jer su ih moderirali redom iskusni stručnjaci i sommelieri Filip Savić, Tomislav Pavlešić, Darko Lugarić, Jelena Bulum, Marija Vukelić i Ivica Dobrinčić. I 2019. godine se u organizaciju uključila Visoka poslovna škola PAR sa studenstskom praksom, PAR inkubatorom.

Petak, 8.3. se od 20:00 sati održao centralni WTF (wine tasteing festival) party održati na botelu Marina, dok se subotu 9.3. od 20:00 sati centralni WTF (wine tasteing festival) party održao u klubu Bačva.

Ovogodišnji broj posjetitelja uvelike je nadmašio prošlogodišnji i festival je postao mjesto susreta i okupljanja proizvođača s jedne strane, te zaljubljenika u vino i vinski svijet i ugostitelja s druge strane, odnosno manifestacija je postala u pravom smislu novinarskih riječi „oda mediteranskom načinu života“.

Festivali partneri WineRia 2019. su Vino s okusom soli Crikvenica, Salon pjenušavih vina Zagreb, Pink day Zagreb, WineOs Osijek i Grand Tasteing Beograd. Udruge koje podržavaju festival su Udruga Žlahtina, Udruga Belica, Udruga Jarbola, Udruga Graševina Croatica, Udruga WOW i Udruga AHA.

Organizator festivala je marketinška agencija aha marketing d.o.o. iz Selca, a suorganizator Centar za brdsko planinsku poljoprivredu Primorsko – goranske županije, odnosno Kašetica primorsko – goranska – centar autohtonih proizvoda Primorsko – goranske županije. Vinski kum festivala je sudionik finalnog dijela natjecanja Hrvatski MasterChef Časlav Matijević.

Pokrovitelji festivala su Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Pokrovitelji i sponzori festivala su Primorsko – goranska županija, Osječko – baranjska županija, Požeško – slavonska županija, Grad Rijeka, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica grada Rijeke, Obrtnička komora Primorsko – goranske županije i Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Rijeka koja je na samom festivalu promovirala brandove „Izvorno hrvatsko“ i „Hrvatska kvaliteta“. Medijski pokrovitelji festivala su Novi list, La voce del popolo, Gastronaut.hr, vino.rs, svijetvina.hr, GetReport, fiuman.hr, rijecan.in, torpedo.media, crikva.hr.

U suradnji s Obrtničkom komorom Primorsko – goranske županije, Hrvatskom gospodarskom komorom Županijskom komorom Rijeka i Gastronaut.hr na festival je bilo pozvano više od 2000 kvarnerskih ugostitelja, dok je Zagrebački GetReport na festival doveo najznačajnije hrvatske eno – gastro novinare.

Sir festivala je Dukat, voda festivala Jana i Jamnica, dizajner festivala OrdinacijaZaFascinacija, agencija partner MaOri, auto festivala Ford Krainc, hotel festivala Jadran hoteli Rijeka i botel Marina, vinogradarska oprema festivala PVC stupovi Trople pvc i ugostitelji partneri Curo doo iz Novog Vinodolskog i klub Bačva iz Rijeke.
329 photos · 1,113 views
1 3 4