Tekeningen in houtskool en krijt
Mark C. Algra tekent mensen en dieren en door het verschuiven en herhalen van vormen wordt het een vreemd, ongrijpbaar geheel waarin mens, dier en omgeving in elkaar over gaan in een beweeglijk lijnenspel.
Zichtbaar associërend op de vormen ontstaat er als vanzelf een verhaal.De lijn- en textuurvariaties, zijn vormvastheid, zijn doelbewuste en stevige handschrift zijn alleszins de moeite van het bekijken waard.
Het zijn tekeningen om heel lang naar te kijken, want steeds ontwaar je weer iets nieuws. Mensen, dieren en landschappen zijn door elkaar geweven in zeer complexe, volle composities.
Algra tekent met houtskool en hij buit de eigenschappen van het materiaal uit met veel variatie aan grijstonen en texturen.
Ieder onderdeel is met veel aandacht getekend, trefzeker, en vormvast.
Het heftige lijnenspel en de sterke zwart-wit contrasten verlenen de tekeningen een dwingende aanwezigheid en de talloze handschriftelijke details zijn op zich al voldoende om je aandacht vast te houden.
In de tekeningen blijven de sporen van eindeloos gewroet en geploeter, van weggommen en uitvegen sterk zichtbaar en zelfs witte partijen zien er dan doorwrocht uit.
Met zijn impulsieve hand van tekenen en zijn grillige vormassociaties schotelt de kunstenaar je een wonderlijke wereld voor waarin een schaduw ineens een aap blijkt te zijn, een arm met een hand in het water zweeft, of een heuvel verandert in een zwanevleugel.
In een tekening kunnen de emoties die er uit spreken variëren van agressief, tot teder en van erotisch tot melancholiek,

kijk ook op www.markalgra.nl
42 photos · 171 views