MOD
netrinogr 10:11pm, 11 September 2009
Καλησπέρα...
Παίρνοντας αφορμή από το τελευταίο κρούσμα είχα κάποιες σκέψεις τις οποίες θα ήθελα να συζητήσουμε.

Κατ'αρχήν να αναφέρω το γεγονώς:
Ο συνάδελφος και καλός φίλος Zopidis, είδε μια φωτογραφία του σε διαφημιστική καμπάνια του ΟΣΕ
www.flickr.com/photos/10048955@N06/971916492/
...οπότε δεν μιλάμε για κλέψιμο από ένα απλό free press ή ιστοσελίδα στο internet, η οποία μπορεί και να "τρεχει" από πιτσιρικάδες που απλά κάνουν τα γούστα τους.

Πίσω από το project του ΟΣΕ υπάρχει μια εταιρία η οποία υποτίθεται εργάστηκε πάνω σττις οδηγίες του ΟΣΕ για τη συγκεκριμένη αφίσα (ή και καμπάνια) δηλαδή... ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ.
Αν βλέπουμε τις φωτογραφίες μας στη δουλειά άλλων, εν αγνοία μας τι μπορούμε να υποθέσουμε και για την υπόλοιπη δουλειά τους.

ΤΣΑΜΠΑ ΦΡΑΓΚΑ
Έτσι γινόμαστε όλοι μάγκες.

Καθόμαστε στο βολικό γραφειάκι μας.
Κατεβάζουμε έτοιμο υλικό.
Κάνουμε κι ένα ψευτο-γραφιστικό και τα παίρνουμε χοντρα από το κράτος (Δημόσιες υπηρεσίες κλπ)

Κανείς μας πιστεύω δεν ζητάει πληρωμή για μια δυο φωτογραφίες που ούτως η άλλως έχουμε βγάλει από καιρό για το γούστο μας.
Το αντίθετο μάλιστα, πολλούς δεν μας νοιάζει ούτε το όνομά μας να φαίνεται.... αρκεί να ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ που και πως βρίσκεται η "περιουσία" μας.

Υποτίθεται τα φαινόμενα είχαν εκλείψει λόγω αυστηρών προστίμων από την Ε.Ε. αλλά απ'ότι βλέπω το μυαλό του Έλληνα και η κουτοπονηριά του είναι πολύ πιο εξελιγμένη. (Ποιός τους &#$% του κανόνες... εγώ θα βγάλω φράγκα, σιγά μην πάρει χαμπάρι κανείς τι φωτογραφία χρησιμοποίησα)

Για να μην σας κουράσω άλλο, η σκέψη μου ήταν, η εξής.
Μιας και είμαστε μαζεμένοι εδώ μια μεγάλη ωραία παρέα, και μάλιστα οι περισσότεροι βλέπω ότι νοιαζόμαστε να κάνουμε και το κάτι παραπάνω μήπως ήρθε η ώρα να το κάνουμε;
Υπάρχουν στο group και κάποιοι που μπορούν να μας πουν δυο πράγματα γύρω από τα νομικά πλαίσια. Μήπως υπάρχει τρόπος να δράσουμε;;;;;;;

Και για να ξεκαθαρίσω λίγο τα πράγματα... δεν περιμένω να κάνουμε τρελές αλλαγές. Ένα ταρακούνημα και μία ενόχληση παραπάνω ίσως βοηθήσει... ίσως και όχι. Εμείς όμως θα έχουμε κάνει την προσπάθειά μας, ώς εκεί που μπορούμε και δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια.

Ίσως ακούγονται ουτοπικά (ίσως κι εμένα αν το ξαναδιαβάσω το πρωί να μου φαίνονται εξωπραγματικά) αλλά τι έχουμε να χάσουμε.
Στο κάτω κάτω η προσπάθεια μετράει.
Ας κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και ας δείξουμε μια φορά ότι θα πρέπει να μας υπόλογίζουν.
mundane action [deleted] Posted 9 years ago. Edited by mundane action (member) 9 years ago
Φέρτε αποδείξεις ανά περίπτωση και δικηγόροι υπάρχουν πολλοί. Ξέρω και εγώ καμιά δεκαριά δικηγόρους.

Πρέπει ο καθένας που είχε τέτοια προβλήματα να κάνει την "νομική του" κίνηση. Επίσης μιλάμε για πολλά φράγκα που μπορείς να κερδίσεις από μια τέτοια μύνηση. Στην Αμερική άλλοι έχουν στην κυριολεξία θησαυρίσει από τέτοιες καταγγελίες για υποκλοπές πνευματικών δικαιωμάτων.

Ακόμη πρέπει να το κάνουμε γιατί έξω οι επαγγελματίες φωτογράφοι πεθαίνουν πλέον της πείνας και δεν μπορούνε να ζήσουνε τις οικογένειές τους. Αυτό θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις με αποτέλεσμα τελικά να πληγεί η "καλή" φωτογραφία.

Θα καταλήξουμε να πνιγούμε από φωτογραφίες "snapshot" χωρίς καμμιά επαγγελματική και καλλιτεχνική αξία γιατί πολύ απλά δεν θα υπάρχουν εκεί έξω επαγγελματίες και σοβαροί καλιτέχνες φωτογράφοι που να μπορούνε να αγοράσουν ακριβό φωτογραφικό εξοπλισμό για να έχουν ένα επίσης καλό φωτογραφικό αποτέλεσμα. Εν συνεχεία αυτό θα οδηγήσει και σε μελλοντική κατάρευση των εταιρειών κατασκευής επαγγελματικών φωτογραφικών μηχανών και φακών, με αποτέλεσμα να κυκλοφοράει μόνο φτηνό και μαζικό υλικό στην αγορά.

Μιλάω λίγο εκτεταμένα, αλλά σκεφτείτε ότι αυτό το πρόβλημα έχει καταντήσει να είναι διεθνές με την Ελλάδα και πάλι να κρατάει τα σκήπτρα στην θρασύτητα.

Έχω διαβάσει πολλές ιστοσελίδες που δίνουνε ΑΜΕΣΑ links του flickr για να κατεβάσεις δωρέαν ! από την σελίδα τους φωτογραφίες λες και ήταν αρχικά δικές τους. Επίσης έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου σοβαρές εταιρείες που ασχολούνται με graphics και όπου αναλαμβάνουν δουλειές χιλιάδων ευρώ για μιά διαφημιστική καμπάνια και συμβουλεύουν ανοιχτά τους σχεδιαστές τους να χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες από το flickr όπου όπως ακριβώς λένε: "έχει χιλιάδες φωτογραφίες επαγγελματικής ποιότητας τελείως δωρεάν" !!!

Ναι. Νομίζω ήρθε η ώρα των μηνύσεων για να σώσουμε την αγαπημένη μας τέχνη που είναι η φωτογραφία.

Μπράβο netrinogr για την πρωτοβουλία.
Groups Beta