mundane action [deleted] 2:14pm, 26 March 2009
Παρακάτω δίνω απλές συμβουλές για να αποφύγετε περιπέτειες με βρώμικους αισθητήρες και διαδικασίες (εξαιρετικά επικίνδυνες ) καθαρισμού τους.

1. Πάντα ελέγχετε αν οι φακοί σας (καθώς και τα φίλτρα που φορούνε ) είναι απόλυτα καθαροί. Πιστέψτε με, αν πάρετε έναν μεγενθυτικό φακό με φως LED και δείτε από κοντά τον φακό σας, θα ανακαλύψετε ένα ολόκληρο κοπάδι από προβατάκια. Έτσι θα αποφύγετε να υποψιαστείτε (αδίκως) αρχικά ως ύποπτο για τα στίγματα στην φωτό σας τον αισθητήρα σας.
Αφού σιγουρέψετε ότι καθαρίσατε τον φακό σας όσο το ανθρωπίνως δυνατό γίνεται, τότε ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

2. Για λήψεις από 50mm και πάνω, μην ανεβάζετε ΠΟΤΕ το F πάνω από F11. Το F11 είναι αρκετό για φωτογραφήσεις με τηλεφακό (δηλαδή από 50 mm και πάνω ).

3. Για φωτογραφήσεις από 24mm μέχρι 50mm, χρησιμοποιήτε αντιστρόφως ανάλογα τις τιμές του διαφράγματος καθώς ανεβαίνουν τα mm, από f16 το πολύ, (στα 24mm) έως χαμηλά στο f11 (στα 50 mm).
Γενικά όσο χαμηλότερο το F τόσο χαμηλότερη και η απεικόνιση στιγμάτων στην φωτό από βρώμικο αισθητήρα.

4. Για 10mm μέχρι 22mm, (super ευρυγώνιοι φακοί), μπορείτε να χρησιμοποιήτε με σχετική ασφάλεια από f22 μέχρι και f16 (και πάλι αντιστρόφως ανάλογα ως προς τα mm).

5. Αν η φωτογραφία σας περιέχει πολύ μπλε καθαρό ουρανό, γενικά προτιμήστε χαμηλά διαφράγματα f.

6. Αν είναι δυνατό, αποφύγετε μεγάλο ποσοστό κάλυψης του κάδρου σας από κάτασπρους τοίχους και καταγάλανους ουρανούς. (Αν είστε στην Σαντορίνη την κάτσατε χα χα..)

7. Όταν αλλάζετε φακούς, κάντε την αλλαγή μόνο σε κλειστούς χώρους και η αλλαγή να γίνετε πάρα πολύ γρήγορα. Εξασκηθείτε πρωτύτερα στις γρήγορες αλλαγές εικονικά πριν το real thing !

8. Όταν αλλάζετε τους φακούς, η μηχανή σας πάντα να είναι τελείως κλειστή (και όχι σε stand by mode ή κάτι παρόμοιο).

9. Όταν παρόλαυτά παρατηρείτε μαύρα και πολλά στίγματα στην φωτό σας, τότε δεν έχετε άλλη λύση από το να πάτε την μηχανή σας σε ένα ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ !!! τεχνίτη ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ !!! και εκεί να γίνει καθαρισμός του αισθητήρα σας.
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ-MONH ΣΑΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ. Επίσης ζητείστε ασφάλεια για πλήρη αποζημίωση από τον τεχνικό που θα καθαρίσει τον αισθητήρα, (π.χ. από την αντιπροσωπεία της μηχανή σας).

10.Γενικά την μηχανή θα την έχετε αποθηκευμένη σε μια ειδική κλειστή τσάντα με τον φακό να βλέπει προς τα κάτω, έτσι ώστε να μην συσσωρεύει λόγω βαρύτητας σκόνη πάνω στον αισθητήρα όπου με το πέρασμα του χρόνου και λόγω του λίπους που υπάρχει, κολλάει ή και ενσωματώνονται αυτοί οι κόκκοι σκόνης μέσα στην προστατευτική μεβράνη που καλύπτει τον αισθητήρα η οποία μεβράνη βεβαίως δεν αντικαθίσταται παρά μόνο με ολόκληρο τον αισθητήρα. Η τιμή για καινούργιο αισθητήρα είναι όσο κάνει ολόκληρη η μηχανή σας.

11. Αν είστε λίγο πιο γενναίοι, ανοίξτε την κουρτίνα και αποκαλύψτε τον αισθητήρα (σύμφωνα με τις οδηγίες του manual της μηχανή σας), και φυσήξτε ΕΛΑΦΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΚΡΙΝΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ με ΕΙΔΙΚΟ φυσητήρι.
Λογικά δεν θα πετύχετε και πολλά οπότε θα πάτε και πάλι στην λύση (10).


Πραγματικά, ακολουθώντας πιο ειδικά απλά και μόνο τις οδηγίες 3 έως και 6, θα αποφύγετε για μεγάλα διαστήματα τον καθαρισμό του αισθητήρα σας, δίνοντας χρόνο ζωής συνολικά στην μηχανή σας. Υπάρχει λόγος που γίνετε αυτό αλλά θέλει ανάλυση. Δεν είναι φυσικά ότι ο αισθητήρας παραμένει καθαρός με τα βήματα 3 έως 6. Είναι ότι έμμεσα κρύβουμε τις ήδη υπάρχουσες μικροσκονίτσες (κόκκους) από το να εμφανιστούν στην φωτό μας.


Υ.Σ 1. Θεωρήσαμε ως χαμηλά τα διαφράγματα F11 και ως υψηλά τα διαφράγματα F22. (Αν και ουσιαστικά ως F22 θεωρείτε το μικρότερο διάφραγμα και ως F11 το πιό ανοιχτό διάφραγμα).

Υ.Σ. 2 Οι παραπάνω συμβουλές είναι αποκλειστικά προσωπική μου εκτίμηση και γνώμη και δεν φέρω ευθύνη για οποιαδήποτε μελλοντική ζημιά στον αισθητήρα σας κατά την εφαρμογή κάποιας από αυτές.

Καλές και καθαρές φωτογραφήσεις !!!
BluebirdMarie 9 years ago
euxaristo Pano gia to advice....paidia sorry pou grafw half english and half greek..........alla to lap top exei mono english..
AlexTheodin 9 years ago
Η δικιά μου εμπειρία είναι οτι τα πιό πολλά στιγματάκια απο σκόνη φεύγουν πολύ εύκολα αν φυσήξει κανείς με ένα απλο πουάρ. Υπάρχουν στο εμπόριο, όπως και η απλή φυσούνα των φαρμακείων για κλύσμα κάνει την καλύτερη δουλεία.

Δεν χρειάζεται ιδιέτερη τεχνική, απλά φροντίστε να έχετε μία απόσταση απο τον αισθητήρα για να μην τον αγγίξετε. Πολύ έυκολο, γρήγορο και αποτελεσματικό.
Αν δεν απομακρύνεται με αυτήν την τεχνική, τότε μάλλον θα χρειαστεί επίσκεψη στο εξουσιοδωτημένο συνεργείο.
Groups Beta