OlymposGR 11:56am, 24 February 2009
Σχεδόν κάθε ημέρα περνάω από τα Λουλουδάδικα (Βασ. Ηρακλείου), σήμερα όμως κοντοστάθηκα μπροστά στο Hamam Pazar, συγκρότημα λουτρών της οθωμανικής περιόδου, μέσα μου κάτι απροσδιόριστο με ενοχλούσε. Σχεδόν αμέσως κατάλαβα: η αισθητική του χώρου, η πλήρης εγκατάλειψη του μνημείου μιας ιστορικής περιόδου της Πόλης μας, άσχετα εάν έγινε από χέρια ξένα και όχι δικά μας.

Στα κεραμύδια και τους τοίχους φύτρωσαν αγριόχορτα, κανείς δεν ενδιαφέρεται... Στο πεζοδρόμιο παρκάρουν αυτοκίνητα και μηχανές, κανείς δεν τα απομακρύνει (ούτε δίνει κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα!!), κάποια αυτοκίνητα μπήκαν μέσα στις πόρτες του συγκροτήματος... Στο αύλιο χώρο, που προστατεύεται από τα αδιάκριτα μάτια των περαστικών με μια πρόχειρη κατασκευή από καδρόνια δίκην φράχτη, συντηρείται μια χωματερή, ότι θέλει πετάει ο κάθε ένας που δεν ξέρει που να πετάξει ό,τι του περισσεύει...


Το επιστέγασμα : υπάρχει πινακίδα του Υπουργείου Πολιτισμού που μας ενημερώνει την συγχρηματοδότηση της ΕΕ για την ανακαίνηση του μνημείου, κάποια εκατομμύρια δρχ πεταμένα στην παρακείμενη χωματερή...

Δείτε κάποιες από τις φωτογραφίες που τράβηξα με μια πρόχειρη φωτ. μηχανή:
OlymposGR 9 years ago
Hamam_Pazar_01
OlymposGR Posted 9 years ago. Edited by OlymposGR (member) 9 years ago
Η μπροστινή πλευρά (όπως την βλέπουν οι περαστικοί):

Hamam_Pazar_02

Hamam_Pazar_12

Hamam_Pazar_07

Hamam_Pazar_08
OlymposGR Posted 9 years ago. Edited by OlymposGR (member) 9 years ago
Η πίσω μεριά (που δεν την βλέπουν οι περαστικοί):

Hamam_Pazar_11

Hamam_Pazar_14

Hamam_Pazar_15

Hamam_Pazar_17
OlymposGR 9 years ago
Hamam_Pazar_13
OlymposGR 9 years ago
Hamam_Pazar_16

Hamam_Pazar_05
admin
olympic 9 years ago
Πρεπει να αναγνωρισουμε οτι ζουμε σε μια βρωμικη,ακαλαισθητη και προβληματικη πολη,με εντονο κυκλοφοριακο προβλημα και πολυ συντηρητικη.
Υπαρχουν ομως πολιτες?
Μηπως ενδιαφερομαστε μονο για τα φραπεδαδικα?
Πολη σημαινει δημοσιοι χωροι και κτιρια και οχι Αριστοτελους υπο καταληψη!
mundane action [deleted] Posted 9 years ago. Edited by mundane action (member) 9 years ago
Ζώντας στην Κέρκυρα επί πενταετίας, κατάλαβα τι σημαντικό είναι να ζεις σε μια πόλη ασφαλή, ανθρώπινη με καθαρό περιβάλλον και ήπιες συμπεριφορές / το αντίθετο δηλαδή από την σημερινή Θεσσαλονίκη.

Όταν γύρισα από Κέρκυρα, ένιωσα ότι ήμουν ξένος ενώ κανονικά γυρνούσα στην πόλη μου. Πολλά πρέπει να φταίνε που οδήγησαν εδώ.

Να σημειώσω πως στην Κέρκυρα οι πολίτες δεν πετούν ούτε χαρτάκι στον δρόμο και ο Δήμος πλένει κάθε βράδυ τους δρόμους με πιεστικά που περιέχουν και καθαριστικό υγρό και όχι μόνο σκέτο νερό. Έτσι, το πρωί οι δρόμοι γυαλίζουν, (τουλάχιστον οι κεντρικοί).

Απορώ που πήγε λοιπόν και μετανάστευσε ο πολιτισμός αυτής της πόλης.

Για συντηριτκή δεν νομίζω να είναι και ούτε ποτέ ήτανε, καθότι και προσφυγούπολη από ανέκαθεν η Θεσσαλονίκη.
Πάντα δεχότανε στην αγκαλιά της όλους τους λαούς, από τα αρχαία και Ρωμαικά χρόνια ακόμη μέχρι και σήμερα. Εβραίοι, Τούρκοι, λαοί της ανατολικής ευρώπης και των Βαλκανίων ακόμη και της Αφρικής, συνγκατοικούσαν και συνδημότευαν αρμονικά.

Σήμερα λίγο η γενική κρατική διάλα, λίγο ο υπερπληθυσμός και άναρχη οικοδομική ανάπτυξη χωρίς πρόβλεψη για πάρκινγκ, λίγο τα παράνομα διεθνή εγκληματικά συνδικάτα που έδρασαν πλέον μόνιμα στην πόλη τρομοκρατώντας όλους μας, καθώς βέβαια και η μερική εγκατάλειψη ιστορικών κτηρίων και περιοχών, έχουν συμβάλει στο σημερινό χάος.

Η λύση είναι ίσως στα χέρια μας..
*squall* 9 years ago
Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια σου να δείξεις το πως φερόμαστε στον πολιτισμό μας...
Τα φραπεδακια επίσης καλά είναι σε αυτούς που έχουν ελεύθερο χρόνο...Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι στην διοίκηση και τις υπηρεσίες αυτής της πόλης κάνουν μόνο αυτό!!!
Ας ελπίσουμε πως σιγά σιγά καταλαβαίνουμε πως τα πολιτικά συστήματα έχουν αποτύχει και καιρός να προσπαθήσουμε να δουλέψουμε σαν ομάδα που έχουμε όλοι ευθύνες,υποχρεώσεις και να ψάξουμε να βρούμε ανθρώπους που δεν είναι μπλε,πράσινοι,κόκκινοι "επαγγελματίες¨πολιτικοί αλλά ανθρώπους που είναι νέοι ,έχουν γνώσεις,
ξέρουν να δουλεύουν ομαδικά(δηλαδή για το κοινό καλό και όχι μόνο για τις τσέπες τους)και όραμα για το πως αυτή η πόλη μπορεί να αποκτήσει ένα ανθρώπινο επίπεδο ζωής...
mundane action [deleted] 9 years ago
Ωραία τα είπες *squall !
I agree 100% !!!
Groups Beta