new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Wouter Duijndam ADMIN December 16, 2014
!! Groepregel !!
Het kenteken in de Tags plaatsen is verplicht! , dit scheelt een hoop werk en maakt het zoeken in de foto pool velen malen makkelijker!
Het doel is om CWODLP's uit de eerste series in een rij te zetten.
Zie het forum: www.flickr.com/groups/cwodlp/discuss/72157622479677622/

Group Description

Het idee van deze groep:: foto's van auto's die vandaag de dag nog rondrijden met hun originele blauwe Nederlandse nummerplaat.
Die auto's zijn zeldzaam, vandaar dat het leuk is er eentje te spotten. Vanuit die gedachte zijn eigenlijk alle oude foto's (van voor 1978 toen de gele platen kwamen) niet zo gewenst hier. Ook foto's uit de Beeldbank (en andere beeldbanken van de diverse archieven in Nederland) zijn wat dat betreft niet zo bijzonder.
Om discussie hierover tot een minimum te beperken: Alleen eigengemaakte foto's genomen na 1978 van auto's/kenteken van voor 1978.Let op: geen oldtimerkentekens, alleen origineel in de genoemde jaren uitgegeven series!!
(Oldtimer kentekens beginnen vaak met een D of een A reeks aan het begin, of een YA of YB combinatie in het midden)

Please do not post pictures with the so called "vintage car license plates". This group is exclusively for carpictures with the original plates issued between 1950 and 1978. Vintage plates often start with a D of A for imported cars built before 1973, or YA or YB in the middle (built between 1973-1978)

Kentekencombinaties in Nederland

The Netherlands is the first country in the world that issued national license plates for cars (1898) . Until 1951 it was the Province authority that issued the licenses, after 1951 it became a national system.

The license plates we're talking about here are the ones that were issued between 1951 and 1978: four numbers and two letters. As from october 1978 they ran out of series, and the system changed into four letters, two numbers. At the moment this group was founded (september 2007) one is running out of series again and perhaps this year the system will change into a combination of 3 letters, 2 numbers and a letter again.

Zie je een auto met een kentekenplaat origineel uitgegeven tussen 1951 en 1978, plaats hem dan in hier op "CWODLP"De Nederlandse kentekenplaat

Twee jaar nadat de eerste auto in Nederland op de weg verscheen, werden de eerste kentekenplaten (die toen nog rijvergunningen heetten) in 1898 op een aantal auto's gemonteerd. Daarmee was Nederland het eerste land in de wereld dat een nationaal nummerbord introduceerde.

Provinciaal nummer
De eerste kentekennummers waren gekoppeld aan een provincie, omdat de automobilisten in het begin meestal binnen de provincie bleven. Maar het verkeer ging steeds meer over de provinciegrens heen en men besloot de administratie landelijk, op een centrale plaats te regelen.

Dat was het ontstaan van de RDW (toen nog de Rijksdienst voor het Wegverkeer). Pas in 1951 werd het kentekensysteem - zoals wij die nu kennen - ingevoerd met de combinatie van driemaal twee letters of twee cijfers.

Eerste kentekenserie
Bij de nieuwe series werd begonnen met de twee letters voor de vier cijfers te plaatsen. Het eerste kenteken dat werd afgegeven was ND-00-01.

In 1965 kwamen de twee letters achter de cijfers. Het eerste kenteken was toen 00-01-AD. In 1973 werd het eerste kenteken afgegeven met de letters tussen de cijfers. Dat was 00-AD-01. In deze drie series werden de lettercombinaties SA en SS niet gebruikt, omdat deze teveel aan de tweede wereldoorlog herinnerden. Toen deze drie series op waren zijn we begonnen met de kentekens met vier letters en twee cijfers. Het eerste kenteken (DB-01-BB) werd in oktober 1978 afgegeven.

Na het volraken van deze serie werd het tijd voor weer een andere combinatie. De letters voor de cijfers. DB-BB-01 was het eerste nummer en werd in september 1991 afgegeven.
Vanaf juni 1999 kwamen de cijfers vóór de letters. Het eerste nummer was 01-DB-BB.

In de huidige series van vier letters en twee cijfers staan geen klinkers. Dit is gedaan om ongewenste woordvorming te voorkomen. Ook worden de letters C en Q niet gebruikt, omdat deze letters te veel op een nul lijken.

Meer info op www.rdw.nl/nl/voertuigeigenaar/de_kentekenplaat/geschiede...

Group Rules

!! Tag van het kenteken in de tags is verplicht !!

De groep heeft tot doel om zoveel mogelijk foto's te verzamelen waar auto's op voorkomen die tussen 1950 en 1978 in Nederland op kenteken zijn gezet.
Let op: geen oldtimerkentekens, alleen origineel in de genoemde jaren uitgegeven series!!
(Oldtimer kentekens beginnen vaak met een D of een A reeks aan het begin, of een YA of YB combinatie in het midden)

!! Tag van het kenteken in de tags is verplicht !!

Please do not post pictures with the so called "vintage car license plates". This group is exclusively for carpictures with the original plates issued between 1950 and 1978. Vintage plates often start with a D of A for imported cars built before 1973, or YA or YB in the middle (built between 1973-1978)

Additional Info

  • This group will count toward the photo's limit (60 for Pro members, 30 for free members)
  • Accepted content types: Photos, Videos, Images, Art, Screenshots
  • Accepted safety levels: Safe
Groups Beta