Discussions (3189)

problem with syncing aperture photos to iphone

view profile

achoudry says:

hi,

i'm hitting a funny scenario. i'm currently using aperture 3 and have a couple of smart albums that i want syncing to my iphone via itunes.

i can see my smart albums under the photo tab in itunes. however, the number of photos for one of the smart albums is showing as 0 in itunes (although there are photos in the smart album when i look in aperture) and the other smart album is missing a few photos from what i have in aperture.

has anyone hit this problem before and have any suggestions / recommendations of how it may be resolved?
2:04AM, 24 June 2010 PDT (permalink)

view photostream

Michael Nagel says:

Make sure that you have previews in Aperture for all the photos you want to transfer to your iPhone. As far as I know, only photos with previews can be used in other iLife apps, such as iTunes.
110 months ago (permalink)

view photostream

achoudry says:

i've tried this by selecting the project the photos reside in. then choosing photos > update previews for project.

having done this, i've launched itunes and checked again but it is still not picking up the photos in the smart album.
Originally posted 110 months ago. (permalink)
achoudry edited this topic 110 months ago.

view photostream

Matt Cope says:

Are the photos (in Ap3) RAW or JPG files?
110 months ago (permalink)

view photostream

achoudry says:

JPG...although I do have the raw imported too. but the project is currently using JPGs as the masters.

EDIT - actually they are a combination of the two. i have some jpgs set as master within the project and some as raw set as the master.
Originally posted 110 months ago. (permalink)
achoudry edited this topic 110 months ago.

view photostream

boris.boesler says:

Same problem here. Rebuilding the Library does not help.
Additional info on: perambulare.com/2008/10/19/ironing-out-some-aperture-issues/
110 months ago (permalink)

view photostream

Mac Al says:

Are any photos part of a Stack?
110 months ago (permalink)

view photostream

achoudry says:

some of the photos are part of a stack, not all. however, the ones i am interested in and want syncing to my iphone are the pick of the stack so i would expect them to get recognised and picked up in itunes as they are in the smart albums in aperture.
110 months ago (permalink)

view photostream

Mac Al says:

Yes, I thought the same but it doesn't seem to work that way, all photos in the stack get sent across. I found I had to unstack, then choose the pic photo I wanted added to the album I sync with my iPhone. Not at all convenient.
110 months ago (permalink)

view photostream

achoudry says:

that's the thing though. i have a different smart album that is being picked up (only this time it's not showing the correct number of photos rather than picking up absolutely nothing).

this latter smart album is picking both photos that are the pick of a stack and those that aren't in a stack.

so there doesn't seem to be any definite pattern. even within the smart album for which no photos are being picked up, i would expect at least those not in a stack to be recognised if your theory is correct. however, this isn't the case.

it's all rather puzzling!
110 months ago (permalink)

view photostream

Mac Al says:

Yes. it is. As I haven't used Smart Albums, I'll have a look.
110 months ago (permalink)

view photostream

achoudry says:

thanks. how do you sync your iphone? do you sync directly with projects or albums?
110 months ago (permalink)

view photostream

Mac Al says:

I use albums. In fact I set up a special album just for iPhone pics.
110 months ago (permalink)

lean point [deleted] says:

I recently have had the same problem. I've checked all my settings and still can't get the photos to sync to my iPhone. Yet another A3 bug that's driving me nuts...
110 months ago (permalink)

view photostream

Mr_Douglas | www.dougloganphoto.com says:

Had this issue with AP2 and AP3, need to ensure that both thumbnails and previews exist and then it works fine.
110 months ago (permalink)

view photostream

Colin Purrington says:

Did you upgrade to latest iPhone software?
110 months ago (permalink)

view photostream

achoudry says:

Mr_Douglas - thanks! i had the previews created which other people had suggested updating. this alone didn't solve the issue. however, after generating the thumbnails, the smart album has started picking up the photos in itunes!

not the correct number at the moment...but i will look further in to that.
110 months ago (permalink)

view photostream

selcouth says:

I was going crazy over this issue. Generating thumbnails worked for me too! Thanks!
110 months ago (permalink)

view photostream

Schuyler Van Loon says:

Mine or not in the order they are in Aperture, they seem to be in a random order, quite frustrating.
110 months ago (permalink)

Would you like to comment?

Sign up for a free account, or sign in (if you're already a member).