new icn messageflickr-free-ic3d pan white

Drag to set position!

Join the group to start a discussion!

Group Description

This group is the place to post all those pictures that express Oostzaan and "Het Twiske".

Oostzaan (The Netherlands)
Province, North Holland.
Area 16,13 km2
Population 9.168 (30-11-2009)

Het Twiske
Six hundred and fifty hectares of 'recreation' land, two thirds of which is under water. Includes beaches, scuba diving platform, an adventure- and water-playground, a harbour, nature reserve.


Oostzaan is een dorp en gemeente in de Zaanstreek in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente telt 9.168 inwoners (30 nov. 2009, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 16,13 km² (waarvan 4,63 km² water). De gemeente Oostzaan maakt deel uit van de Stadsregio Amsterdam en zou zo rond het jaartal 800 het levenslicht hebben gezien.

Oostzaan is samen met Westzaan en Assendelft een moederdorp van de regio Zaanstreek. Dit houdt in dat deze drie de oudste dorpen van de Zaanstreek zijn. Oostzaan speelt tevens een rol in de scheepvaart van de VOC en WIC en de bouw van schepen. Zo heeft Oostzaan ook zijn eigen zeerover gehad, Claes Compaen. Hij was uit de Nederlanden uitgevaren als legaal kaperkapitein, in het bezit van kaperbrieven, maar al snel begon hij schepen voor eigen rekening te veroveren, in het Engelse Kanaal, in de Middellandse Zee, aan de Afrikaans-Atlantische kust, tot in de Caraïben toe. De buit maakte hij te gelde aan de kust van Ierland, later in Salé en aan de Barbarijse kust.

Het dorp Oostzaan heeft een hervormde kruiskerk (1760), de Grote Kerk, met daarin twee scheepsmodellen die herinneren aan de tijd dat Oostzaan een belangrijke zeevarende gemeenschap was.

Additional Info

  • Accepted content types: Photos, Videos, Images, Art, Screenshots
  • Accepted safety levels: Safe
Groups Beta