new icn messageflickr-free-ic3d pan white
NMBS-station, Leuven | by Erf-goed.be
Back to photostream

NMBS-station, Leuven

In dit stationsgebouw uit 1875 combineerde H. Fouquet een functioneel programma met een klassiek geïnspireerde eclectische vormgeving. Het gebouw lag destijds aan de rand van de stad, in een pas gecreëerd neoclassicistisch stedenbouwkundig ensemble. Het plan en de symmetrisch opgestelde gebouwen - een ruim ingangsgebouw tussen zijvleugels en hoekpaviljoenen - zijn typisch voor een groter station voor doorgaand reizigersverkeer. De voorgevel kreeg een stijlvol gevelfront als eindperspectief van de Bondgenotenlaan. De gevelcompositie, een spel van horizontale en verticale lijnen, wordt verlevendigd met ovale bovenlichten, een Venetiaans drielicht, pilasters, imitatiebanden, frontons, attieken, balusters...

 

Waar het exterieur opvallen goed behouden bleef, is het interieur herhaaldelijk gewijzigd. Toch zijn er nog merkwaardige onderdelen van de oorspronkelijke structuur bewaard, naast de aankleding van de hal en de wachtzaal eerste en tweede klas. In 1997 restaureerde de NMBS de voorgevel van het station en werden de plafonds boven de loketten vrijgemaakt.

 

Begin 2010 ging het Leuvense stationsgebouw dicht voor een grondige renovatie van het interieur. Daarbij wordt het authentiek historische kader van het 130 jaar oude gebouw hersteld. Zo wordt het monumentale plafond in stukwerk, momenteel verborgen achter valse plafonds, vrijgemaakt en gerestaureerd. De interieurrestauratie werd in 2014 afgerond.

 

Foto: Tijl Vereenooghe

3,153 views
0 faves
0 comments
Taken on April 15, 2007