new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Liberaal Volkshuis, Antwerpen | by Erf-goed.be
Back to photostream

Liberaal Volkshuis, Antwerpen

De liberale coöperatie ‘Help U Zelve’ liet in 1901 een nieuw volkshuis optrekken aan de huidige Volkstraat in Antwerpen. Het gebouw, met een kleurrijke, monumentale gevel in art nouveaustijl, werd ontworpen door Jan Van Asperen en Emiel Van Averbeke. Het gebouw deed in het begin dienst als koffiehuis met vergaderzaal, feestzaal, toneelzaal en magazijn voor de bakkerij. Na de Tweede Wereldoorlog ging het met het liberale verenigingsleven bergaf en verloor het volkshuis zijn oorspronkelijke functie.

 

Begin jaren vijftig werd Bell Telephone eigenaar van het gebouw, dat werd omgebouwd tot een fabriek voor radio- en televisietoestellen. Bij deze omvorming ging het oorspronkelijke interieur van het volkshuis volledig verloren. In 1974 werd het pand beschermd als monument. Sinds 1992 biedt het onderdak aan een Steinerschool. De gevel werd in 1994 volledig gerestaureerd.

 

Foto: Tijl Vereenooghe

3,670 views
3 faves
0 comments
Taken on September 28, 2013