El Paraigua 20131116a17 Pratformiu Turp
El Paraigua, 2013 – 2014

Sortida al Solsonès els dies 16 i 17 de novembre de 2013

Dissabte 16 de novembre de 2013 - PRATFORMIU
La Gafa – Collada del Jou – Balma de la Cigrona – Pratformiu – Coma de Mill
– Collada de la Creu – Mataplana – La Gafa

www.icc.cat/vissir3/index.html?3IICIgLHB

ITINERARI AMB COTXE FINS A L’INICI DE L’EXCURSIÓ
Des de Barcelona C-58 fins a Terrassa, i aquí es pot continuar per la mateixa fins a Manresa-Solsona i agafar la C-55 direcció Solsona. O agafar directament la C-16/E-9 autopista de peatge en direcció al túnel del Cadí, sortida Manresa-Solsona num. 50 Viladordis i agafar la C-55 direcció Solsona.
Després de passar la urbanització del Pi de Sant Just, a la segona rotonda i abans de arribar a Solsona, agafar a la dreta la C-26 direcció Sant Llorenç de Morunys. Passat Sant Llorenç continuar per la C-462/LV-4012 direcció La Coma i La Pedra, fins el punt de trobada al km. 27 aparcament a l’esquerra just abans d’arribar al trencall de la Font de la Puda.

Es pot esmorzar a:: Casa Vilasaló situat a la Crta de la LLosa del Cavall s/n telf. 973 49 23 21

Itinerari de l’excursió:
Punt de sortida des de l’aparcament del nucli de La Gafa a 920 m. i comencem a ascendir per la pista i per corriols que ens porten a El Jou amb àmplies panoràmiques. Ens endinsem pel serrat del Jou i passem per la casa enrunada dels Forats, la gran Balma de la Cigrona, la cascada dels Forats i després de creuar la rasa arribem a Ca l’Arabé primera casa del pla de Pratformiu, continuant pel prat fins arribar a la Font on dinarem.
Al final del Prarformiu ens desviarem uns 200 m. per veure les formacions dels Terrers.
Continuem pel costat de la casa de Cal Quelot i una curta pujada ens porta a la Coma de Mill, i al punt més alt de la caminada Les Carboneres a 1.562 m. A partir d’aquí s’inicia una llarga davallada per una pista pedregosa amb boniques vistes dels plegaments de les Roques del Minguell, fins arribar per una pista més suau a la collada de la Creu i l’ermita del Roser.
Deixem la pista per un caminet a la dreta que va baixant pel costat d’unes antigues feixes de la vall del riu Mossoll, i per una espessa i agresta baga de pi roig arribarem a la casa de Mataplana, seguint el caminet arribarem a la roca del Castell i l’església dedicada a Sant Sadurni. Ens queden uns 5 minuts de caminar per carretera asfaltada fins tornar al punt d’inici.

Diumenge, 17 de novembre de 2013
El Cogulló del Turp (1620m)

www.icc.cat/vissir3/index.html?wlyckdjzA

Itinerari de l'excursió:
Des de Coma Badal passem la rasa del Malpàs, tot continuant cap al coll Femia de Dalt, pujant per la carena cap al cim del Pedró des d’on divisem les Encantades, la mola de Sant Honorat, la serra d’Aubenç i el pantà de Rialp.
Continuant per pista que s’endinsa en el bosc arribem al Pla de la Llacuna, aquest vial volta el tossal de la Pinyassa i la font. Continuem per entre boscs fins el Coll de la Travessa des d’on es divisa la silueta piramidal del Cogulló del Turp, continuem ascendint fins al Coll de la Coma.
El tram final del Cogulló del Turp té una dreta pujada amb algunes ziga-zagues, però val la pena veure les àmplies vistes dels Pirineus, El Cadí, El Port del Compte, Coll de Nargó, etc….
Descendreim pel mateix camí als Colls de la Coma i la Travessa i a partir d’aquí agafarem un corriol de l’esquerra molt fressat que ens portarà a la font del Trilló, continuarem cap a la dreta per la pista que ens portar al punt d’inici.

Desnivell: 350 m. Recorregut: 10 Km. Temps estimat: 3,00 hores sense aturades
Responsables: Joan León, Gemma Pich, Pere Puig
59 photos · 107 views