El Paraigua 20120218 Marenda i Aiguamolls
El Paraigua, 2011-2012
Banyuls de la Marenda i Aiguamolls Empordà

Etapa núm. 9–Dissabte 18 de febrer de 2012
Banyuls-Querroig-Cervera de la Marenda (Rosselló)

10,00 h. Trobada havent esmorzant al punt de reunió: Aparcament estació SNCF de Cerbère. (Cervera de la Marenda)
10,39 h. Sortida tren Cerbère-Banyuls
10,50 h. Inici caminada
ITINERARI AMB COTXE FINS A L’ESTACIÓ DE CERBÈRE:
Preneu la AP-7 – preneu la sortida 4 – Preneu la N II/ (Madrid- França), seguiu per la N II – preneu la N-260 (Figueres i Portbou); aquesta carretera, la N 260, passa pels pobles de Llançà, Colera i Portbou; de Portbou aneu fins a Cerbère. Passat el Passeig Marítim, ja a la pujada, desviament a l’esquerra cap a l’estació SNCF.
ITINERARI AMB COTXE DES DE CERVERA FINS L’HOTEL:
Refeu el camí d’anada i preneu la N260; passareu per Colera, Llançà, seguiu per la N II i preneu la sortida, per anar a Pedret i Marzà. Des d’aquí arribareu a Castelló d’Empúries; entrareu al poble i seguiu el carrer, sempre avall, en direcció centre històric. Ja força avall, després de passar una rotonda, entrareu al carrer Sta. Clara on hi ha l’Hotel Emporium. Al costat mateix de l’hotel hi ha un aparcament pels clients.

Descripció de la caminada: Sortim de l’estació de Banyuls per una tram més o menys urbanitzat. Seguim per una zona de vinyes en terrassa tot pujant cap al Coll del Bast. A través d’un bosc de suros i alzines, primer, i d’una zona de brolla, després, pujarem cap al Coll de les Portes, d’aquí al Coll del Suro, ja en plena línia fronterera, i pujarem a la Torre de Querroig (637 m) que és el punt més alt de la caminada. Aquí es pot apreciar una magnífica vista del Rosselló (Port Vendres i Colliure) i de la costa nord empordanesa fins el Cap de Creus. Impressionant la vista aèria de les dues estacions internacionals de Cerbère i de Portbou. Des d’aquí carenejarem fins el Coll de la Farella i ens endinsarem novament a França per baixar, un altre cop entre vinyes, fins l’estació de Cerbère on arribarem travessant un túnel amb aires de la Primera Guerra Mundial.
Notes geològiques: El sector recorregut forma part de la serra de l’Albera. El rocam que travessarem en tot el recorregut són roques del Paleozoic, esquists. Les seves característiques petrològiques i estructurals són degudes al cicle orogènic Hercinià –era Primària– L’aixecament i la formació de la pròpia serralada són deguts als moviments orogènics alpins –era Terciària– Els plans d’esquistositat, ressaltats per l’erosió, dificulten el caminar en els trams més elevats propers al cim del Querroig.
Notes botàniques: A més de les vinyes que ocupen zones planeres i àdhuc vessants amb pendent pronunciat, les formacions vegetals que trobarem són alzinar i brolla amb espècies com suros, garric, estepes –en determinats trams molt abundant– gatosa, farigola, aladern, bruc, llentiscle. A la baixada passarem per una zona d’alzina petita i un bosc plantat de cedres i pins.
Característiques: Distància amb altures: 12,89 km
Ascens acumulat: 665 m
Descens acumulat: 662 m
Temps: 5:30 h, sense comptar aturades

Etapa nº10 Diumenge 19 febrer 2012
Aiguamolls de l’Empordà
El Cortalet- Mas Matà- Desembocadura riu Fluvià- Illa de Caramany- Mig Dos Rius

ITINIERARI AMB COTXE FINS EL CORTALET – Aiguamolls de l’Empordà –
Aneu a cercar la carretera de Figueres-Roses; a la rotonda sortir en direcció a St. Pere Pescador. al cap d’uns 5 km trobareu el trencall a ma esquerra que duu al Cortalet (Aiguamolls de l’Empordà). Aparcarem en el pàrking públic del Cortalet, on hi ha un Centre d’Interpretació dels Aiguamolls.
LLANÇADORA FINS DOS RIUS: Aquí iniciarem el recorregut després de preparar la llançadora entre aquest punt i Mig Dos Rius, punt de finalització de l’itinerari. Per tant tots els conductors duran l’automòbil a Mig Dos Rius i tornaran després al Cortalet. Per arribar a Mig Dos Rius preneu la carretera en direcció a St. Pere Pescador; poc abans d’entrar al poble trobareu una rotonda, i preneu la sortida a l’esquerra en direcció Club de Vela. Seguiu el carrer i encara trobareu un altra rotonda i la senyalització Reserva Natural de Mig Dos Rius. Seguireu per una pista de terra fins l’aparcament de la Reserva.

Descripció de la caminada: L’excursió és una passejada planera per la maresma del Parc; passarem arran de llacunes, aguaits per observar ocells, zones amb espessa vegetació, sorrals, platja de St. Pere Pescador i, finalment, vorejarem el riu Fluvià. Farem una caminada tranquil•la i ens aturarem als llocs de guaita per observar la fauna
Notes geològiques:
•Dipòsits de maresma –llims i argiles amb matèria orgànica molt salins- en l’itinerari del Cortalet.
•Dipòsits de zona inundable, salins, en el tram de Mas del Matà fins el Fluvià Nàutic.
•Sorrals –barres de sorra- que han fet créixer els aiguamolls mar endins.
•Sorrals en platja i dunes.
•Al•luvions del Fluvià en el darrer tram per l’illa de Caramany.
Notes botàniques: Distingirem les següents formacions vegetals:
•Salicorniar, s’ha desenvolupat en la maresma litoral en terrenys i sòls amb elevada salinitat; l’espècie més abundant és la salicornia i també s’hi pot trobar la salsona i el portulacoide.
•Canyissars; que es formen en terrenys menys salins, degut a una major aportació d’aigua dolça; l’espècie més abundant és el canyís, però també s’hi pot trobar la boga, la jonca marítima, el càrex, la jonca d’estany i la jonca litoral
•Vegetació de sorrals i dunes, que tot i ser poc densa és molt variada en quant a la varietat d’espècies; en la zona més propera al mar –en els sorrals propers a la platja i en él cordó de dunes s’hi pot trobar: el jull de platja, l’esporubolus, la corretjola marina, panical marí, equinòfora, lleteresa marina, poligonum marí, barrella punxosa, melgó marí, rave de mar, el borró, el lliri de mar. Ja un xic més cap a terra on les sorres estan fixes podem trobar-hi crucianel•la marina, bufalaga, ungla de gat, i d’altres com el cascall marí, el rave de mar,....
Observacions de fauna: Tot al llarg del recorregut trobarem arran del camí nombrosos “aguaits” per observar la fauna, d’aus principalment, com fotjes, polles d’aigua, corbs marins, coll verds, cigonyes, etc.
Característiques: Distància: 7 km
Desnivell: negligible
Temps: 2,30 h comptant les aturades als aguaits.

Fotos Eduard :
picasaweb.google.com/eduardbotey/61818Feb2012?authkey=Gv1...
92 photos · 73 views