new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Hematoma.. | by melati.a
Back to photostream

Hematoma..

Selasa lepas aku ke GH Penang utk checkups lps bersalin. Sewaktu doktor yg memeriksa aku check perut, muka dia agak pelik. Dia ukur kedudukan uterus dan dpti masih agak tinggi.. lepas tu dia ckp perutku di bhg bawah lebam.. Tetiba aku tingat nurse yg dtg ke rumah beberapa hari sblm tu ckp uterus aku masih agak tinggi (nurse tu pelik gak) tp dia ckp xpe mungkin lmbt sket turun/kecut.

 

Doktor yg check aku gtau kt another senior doc, and senior doc tu trus suh gi scan. Bila scan, tgk dlm uterus kosong, meaning that xde ape2 dlm uterus, saiz pun ok.. tapi bila check lg.. di luar uterus ada darah beku.. the senior doc trus arahkn doc lg sorang pggil doc pakar.. bila doc pakar dtg, dia tnya aku xrasa sakit ke? aku ckp, mmg rasa sakit tp xdela sakit teruk, lgpun aku ingat yg sakit tu sbb caeser. Doc tu pegang tngn aku dan bandingkan dgn tgn derang, tgk mata aku.. dia tanya aku xdemam? aku ckp tak..

 

Then, doc tu ckp, xpela.. nmpk cam still ok sbb aku xdemam.. so doc bg aku antibiotics & ckp aku kena dtg blk in one week utk scan semula.. That one week was yesterday.. masa scan, doc yg scan suh another doc amik besar darah beku tu.. by then baru aku tau darah beku tu nmnya Hematoma.. Lepas scan doc tu trus suh aku baring coz dia nk tnya pndpt doc lain.. sambil tu ada 2 org doc tggu sama ngn aku.. sorang laki, sorang pompuan..

 

Kedua2 org doc ni dok argue antara satu sama lain.. yg lelaki ckp aku patut msk wad balik & disurgery lg utk buang hematoma tu.. yg pompuan ckp xperlu coz masa scan tu menunjukkan hematoma tu reduce in size, tak makin membesar.. Masa tu aku mmg agak takut.. takkanla nk operate lg.. luka hari tu pun belum baik sgt lagi..

 

Bila doc dtg dia suh aku tunggu kat luar kejab.. aku pun gi kat hubby yg tgh dukung baby eryna, nk cerita kt dia pun aku terketar2.. dlm hati aku risau.. klu aku masuk wad, camne dgn baby?? camne nk nyusu?? hmmm.. Tetiba dua org doc dtg kt tmpt kitorg duduk.. doc tu ckp, sbb hematoma tu tak mmbesar + aku xdemam + xsakit sgt.. aku dibenarkan balik.. tapi klu aku demam.. @ sakit wajib terus ke hospital.. masa tu lega & syukur sgt...kami pun balik ke rumah..

 

Hari ni hari ke 20 baby eryna.. ptg td.. seorang nurse china dtg utk timbang baby.. alhamdulillah berat baby naik 2.4kg. Bila nurse tu suh aku baring & pegang aku.. dia rasa perut aku.. ehh.. dia xckp, u demam ke? Aku ckp tahlah.. aku xrasa mcm demam.. cuma aku mmg rasa agak sejuk sket & masa hubby nk gi kerja after lunch aku minta hubby selimutkan aku sbb aku rasa sejuk time baring nyusukan eryna.. Nurse tu amik temperature aku dan sah aku mmg demam.. Dia pegang tgn aku dan ckp mmg tgn aku agak panas.. Dia suruh aku terus gi GH masuk wad.. hmmm.. aku mmg xsanggup.. bila dia tgk aku reluctant nk ke GH hari ni, dia ckp, ok.. esok aku mesti pergi Klinik Kesihatan Bukit Jambul utk check dgn doctor sana.. Wajib dia ckp. Aku ckp ok, aku akan sure pergi.. Berulang kali dia tnya, taknak gi GH ke hari ni.. hmmm..

 

Aku bukan tak nak, tp aku tak boleh imajin nak tinggalkan eryna, mcm mana eryna nk nyusu.. camne hubby nak survive.. mcm2 bermain kt kepala aku ni.. risau sbnrnya.. kdg2 yourself is not important compare to your love ones...

 

Aku doa2 agar mlm ni kebah demam aku, esok gi klinik xdemam dah.. Frankly speaking aku xleh imajin klu aku kena masuk wad.. :(

 

Ya Allah.. permudahkanlah urusan kami.. sesungguhnya Engkau xakan memberi ujian yg tidak termampu utk kami tanggung..

 

Kawan2 doakan diriku lekas sembuh yer.. Doa kalian menguatkan semangatku..

 

Dear hubby, tq for all your support, your strength is the only thing i have...

 

~mel

*Gambar eryna tgh menyusu sambil mommy amik gmbr & menulis... cepat besar yer syg..

1,248 views
0 faves
1 comment
Taken on July 28, 2010