new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Oskar A. Johansen (1908-1980) - Filmfotograf (ca. 1960) | by Trondheim byarkiv
Back to photostream

Oskar A. Johansen (1908-1980) - Filmfotograf (ca. 1960)

Format: 35 mm sort/hvitt negativ

Film: Ilford FP3 Fine Grain Panchromatic

Dato / Date: ca. 1960

Fotograf / Photographer: Oskar A. Johansen (1908-1980)

Sted / Place: Ukjent

 

Wikipedia: Filmkamera

 

Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim

Arkivreferanse / Archive reference: F21366

 

Merknad: Fra fotograf Oskar A. Johansens fotosamling.

 

Nekrolog i Adresseavisen 28 Januar 1980 s. 17:

 

Pensjonert bestyrer for Trondheim skolefilmsentral, Pedagogisk senter, og filmarkivar ved Trondheim Kinematografer, Oskar A. Johansen, døde 10. januar, 71 år gammel.

 

Oskar A. Johansen har hatt en lang arbeidsdag i Trondheim kommunes tjeneste, fra 1947 til 1975. Han ble i 1947 ansatt som kinomaskinist og ble kort tid etter også filmarkivar ved Trondheim Kinematografer.

 

Oppgavene de første årene gjaldt filmfremvisning og etter hvert også å bygge opp filmarkivet ved kinematografene. Dette arkivet inneholder kortfilmer fra og om Trondheim. I og med at Oskar A. Johansen også var utdannet filmfotograf, var han med på å lage en rekke kortfilmer fra begivenheter og steder i Trondheim, som er verdifulle bidrag i denne filmsamlingen.

 

Fra 1950-årene har Oskar A. Johansen også hatt ansvaret for Trondheim skolefilmsentral. Oppgavene som bestyrer for skolefilmsentralen ble stadig mer omfattende. Høsten 1975 ble skolefilmsentralen flyttet til egne lokaler ved Pedagogisk senter, Bispehaugen skole, og som bestyrer i full stilling planla og la han opp driften her. Ved Pedagogisk senter var en svært glad for å kunne dra nytte av hans brede erfaring, kunnskap og innsikt i en så viktig oppbyggingsperiode. Han tok dessuten også del i dette arbeidet på engasjementsbasis i sin første tid som pensjonist.

 

Både i sitt arbeid ved Trondheim Kinematografer og Pedagogisk senter var Oskar A. Johansen en støttespiller - både faglig og menneskelig. Han betydde noe for hver enkelt av oss. Med sitt lette åpne sinn og romslige vesen, og sin interesse for arbeidet og evne til stadig faglig fornyelse, var det viktig for oss hva han mente og sa i alle spørsmål. Han satte spor etter seg.

 

Vi satte pris på å kunne holde kontakten med Oskar A. Johansen også etter at han ble pensjonist. Det er ikke bare de nærmeste som føler tomheten etter ham i dag. Medarbeiderne ved Trondheim Kinematografer og Pedagogisk senter merker også savnet – nå da han er borte.

 

Vi lyser fred over Oskar A. Johansens minne.

 

Willy Svarverud [Kinosjef og kultursjef i Trondheim kommune]

Birger Bertheussen

 

2,305 views
3 faves
0 comments
Taken circa 1960